TYPO3 je vodeće CMS rješenje otvorenog koda. Brojno međunarodno društvo programera osigurava sigurnu i stabilnu platformu za Vaše kritične poslovne aplikacije. Saznajte kako TYPO3 može poduprijeti i upotpuniti Vaše poslovne procese!

eUred je informatičko rješenje za uredsko poslovanje Vaše tvrtke. Usluge koje nadopunjuju Vaš svakodnevni rad uključuju: SugarCRM za vođenje odnosa sa klijentima, virtualni identitet, primanje i prosljeđivanje Vaših email i faks poruka, virtualna tajnica, pozivni centar.

- Visits: 20605

Zašto Open Source programska rješenja?

Edukacija
Kategorija: Edukacija
Autor/ica: Vlatko Šurlan

U počecima računalne revolucije programska rješenja temeljila su se na vlasničkom modelu distribucije. Klijent bi platio za licencu programskog rješenja a s licencom bi dobio pravo na korištenje i održavanje danog programskog paketa. Sasvim uobičajen model koji je i danas u vrlo širokoj primjeni. No taj model nosi određene mane.

Što ako moj trenutni vendor ne zadovoljava moje kriterije?

U vlasničkom modelu distribucije programskih rješenja, na žalost, najčešće su Vam vezane ruke. Vendor kojeg želite zamjeniti je jedini koji ima pristup programskom rješenju (vlasnik programskog rješenja) kojeg koristite te nije moguće jednostavno promijeniti vendora i zadržati isto programsko rješenje. Jedina opcija koja Vam preostaje jest promijeniti i vendora i programsko rješenje, što je vrlo često izrazito skupa operacija, pogotovo na poslovnom sustavu koji je već u primjeni.

U Open Source modelu vjerojatnost je da Vaše programsko rješenje podržava veliki broj vendora te je sama promjena vendora često daleko jednostavnija i bezbolnija. Činjenica da je promjena vendora tako lagana tjera same vendore na bolju uslugu jer se ne mogu osloniti na monopol na koji se oslanjaju tvrtke koje rade na vlasničkom modelu. Pravila ponude i potražnje drže cijene u Open Source sektoru niskima zbog daleko većeg broja vendora.

Programsko rješenje ima grešku/bug koju bi i moji informatičari znali ispraviti!

Na žalost, u vlasničkom modelu, gotovo sigurno nemate pristup kôdu programskog rješenja te ste time onemogućeni ispraviti bilo kakve greške.

U open source modelu pravo na pristup kôdu je jedno od temeljnih i neotuđivih prava. S tim pravom nudi Vam se mogućnost neograničenih izmjena i dogradnji sustava, ukoliko za to imate potrebno znanje.

Kako odabrati kvalitetnog izvođača?

Ovo je jedan od segmenata gdje su tvrtke iz vlasničkog modela često u prednosti. Kod vlasničkog modela opstanak tvrtke koja nudi dano rješenje ovisi o kvaliteti i samog rješenja i njihove podrške i održavanja. Obzirom da su rješenje razvili sami, poznavanje samog sustava najčešće nije upitno.

U Open Source modelu postoji čitav spektar izvođača. Od tvrtki koje su tek ušle na tržište te time imaju male resurse i znanje pa sve do iskusnih i renomiranih imena u koja se možete pouzdati jednako kao i u trtke vlasničkog modela. Na kupcu je odgovornost izbora i provjere vendora.

Kako to funkcionira na području izrade web stranica?

Na temelju aplikacija otvorenog koda, mogu se izraditi i web stranice. Uobičajeno je da se za krajnji proizvod izveden na platformi otvorenog koda naplaćuje prilagodba individualnim potrebama krajnjeg korisnika te implementacija i konfiguracija do razine uporabljivosti, dodatno programiranje itd. Primjerice portal HRT-a je izrađen na open source platformi TYPO3, jednoj od robusnijih CMS platformi.

 

 

Tražilice

Google PageRank

Google PageRank je algoritam za analizu linkova nazvan po Larry Page-u a poznat je po numeričkoj ocjeni od 0 do 10 koju Google pridjeljuje web stranicama na temelju tog algoritma. Uz Google PageRank vezano je mnogo mitova od...  više

Edukacija

Koliko su učinkovite Vaše stranice?

AWStats statistika

Za Vas pratimo kako se Vaša stranica koristi, tko su njezini posjetitelji i s kojih stranica su došli do Vas. Razlika između padeža ili jednine i množine kod dvije ključne riječi može značiti nekoliko stotina posjeta mjesečno i...  više

TYPO3 CMS

TYPO3 CMS

TYPO3 je sustav za upravljanje sadržajem internet stranica visoke poslovne klase, a široku paletu mogućnosti iskoristiti će i mnoge manje firme.  više

Edukacija

Što je CMS?

Što je CMS? U zadnje vrijeme često nailazite na termin CMS? Ipak, nitko Vam još nije objasnio što to zapravo jest u terminima daljinskog i televizora?  više

Edukacija

Obavezni podaci na web stranicama hrvatskih tvrtki

Člankom 21 Zakona o trgovačkim društvima (NN br. 111/93, 34/99, 52/00, 118/03 i 107/07) propisuje se obveza objave osnovnih podataka koje trgovačka društva trebaju istaknuti na svojim poslovnim papirima, računima, a od...  više

Prikazujem rezultate 11 do 15 od ukupno 15 do
<< < 1-5 6-10 11-15 > >>