TYPO3 je vodeće CMS rješenje otvorenog koda. Brojno međunarodno društvo programera osigurava sigurnu i stabilnu platformu za Vaše kritične poslovne aplikacije. Saznajte kako TYPO3 može poduprijeti i upotpuniti Vaše poslovne procese!

eUred je informatičko rješenje za uredsko poslovanje Vaše tvrtke. Usluge koje nadopunjuju Vaš svakodnevni rad uključuju: SugarCRM za vođenje odnosa sa klijentima, virtualni identitet, primanje i prosljeđivanje Vaših email i faks poruka, virtualna tajnica, pozivni centar.

- Visits: 21230

Zašto Open Source programska rješenja?

Edukacija
Kategorija: Edukacija
Autor/ica: Vlatko Šurlan

U počecima računalne revolucije programska rješenja temeljila su se na vlasničkom modelu distribucije. Klijent bi platio za licencu programskog rješenja a s licencom bi dobio pravo na korištenje i održavanje danog programskog paketa. Sasvim uobičajen model koji je i danas u vrlo širokoj primjeni. No taj model nosi određene mane.

Što ako moj trenutni vendor ne zadovoljava moje kriterije?

U vlasničkom modelu distribucije programskih rješenja, na žalost, najčešće su Vam vezane ruke. Vendor kojeg želite zamjeniti je jedini koji ima pristup programskom rješenju (vlasnik programskog rješenja) kojeg koristite te nije moguće jednostavno promijeniti vendora i zadržati isto programsko rješenje. Jedina opcija koja Vam preostaje jest promijeniti i vendora i programsko rješenje, što je vrlo često izrazito skupa operacija, pogotovo na poslovnom sustavu koji je već u primjeni.

U Open Source modelu vjerojatnost je da Vaše programsko rješenje podržava veliki broj vendora te je sama promjena vendora često daleko jednostavnija i bezbolnija. Činjenica da je promjena vendora tako lagana tjera same vendore na bolju uslugu jer se ne mogu osloniti na monopol na koji se oslanjaju tvrtke koje rade na vlasničkom modelu. Pravila ponude i potražnje drže cijene u Open Source sektoru niskima zbog daleko većeg broja vendora.

Programsko rješenje ima grešku/bug koju bi i moji informatičari znali ispraviti!

Na žalost, u vlasničkom modelu, gotovo sigurno nemate pristup kôdu programskog rješenja te ste time onemogućeni ispraviti bilo kakve greške.

U open source modelu pravo na pristup kôdu je jedno od temeljnih i neotuđivih prava. S tim pravom nudi Vam se mogućnost neograničenih izmjena i dogradnji sustava, ukoliko za to imate potrebno znanje.

Kako odabrati kvalitetnog izvođača?

Ovo je jedan od segmenata gdje su tvrtke iz vlasničkog modela često u prednosti. Kod vlasničkog modela opstanak tvrtke koja nudi dano rješenje ovisi o kvaliteti i samog rješenja i njihove podrške i održavanja. Obzirom da su rješenje razvili sami, poznavanje samog sustava najčešće nije upitno.

U Open Source modelu postoji čitav spektar izvođača. Od tvrtki koje su tek ušle na tržište te time imaju male resurse i znanje pa sve do iskusnih i renomiranih imena u koja se možete pouzdati jednako kao i u trtke vlasničkog modela. Na kupcu je odgovornost izbora i provjere vendora.

Kako to funkcionira na području izrade web stranica?

Na temelju aplikacija otvorenog koda, mogu se izraditi i web stranice. Uobičajeno je da se za krajnji proizvod izveden na platformi otvorenog koda naplaćuje prilagodba individualnim potrebama krajnjeg korisnika te implementacija i konfiguracija do razine uporabljivosti, dodatno programiranje itd. Primjerice portal HRT-a je izrađen na open source platformi TYPO3, jednoj od robusnijih CMS platformi.

 

 

O Evorionu

Evorion na VOIP tehnologiji

Tvrtka Evorion potpuno je prebacila svoju komunikaciju na VOIP tehnologije. Za Vas se promijenio jedino broj kojeg pozivate kako bi kontaktirali naš ured. Vjerujemo da smo i ovim potezom poboljšali razinu i kvalitetu Evorion...  više

Edukacija

Najam programera

Kupovina skupih programa danas uključuje i cijenu adaptacije paketa za konkretnu uporabu u Vašoj poslovnoj situaciji. Uz kupnju gotovih paketa postoji i opcija otvorenog koda. Iako otvoreni kod ima mnoge prednosti, jedna od...  više

Marketing

Što je CPC (Cost per Click) marketing?

U doslovnom prijevodu ova kratica znači "cijena po kliku" a označava model plaćanja internet oglašavanja u kojem oglašivač za oglas plaća tek kada posjetitelj klikne na njegov oglas. Prikazivanje oglasa najčešće...  više

Edukacija

10 razloga zašto poslovati i online

Prodaja knjiga online

Nakon naglog pada u gospodarstvu mnoge domaće tvrtke i tvrtke u začetku pitaju se vrlo bitno pitanje: biti ili ne biti online?  više

Marketing

Šest dokazanih koraka prema uspjehu u internet marketingu

Postoji pogrešna ideja da je moguće ući u online poslovanje, postaviti web posao i zarađivati tisuće za nekoliko dana. Pokopajmo taj mit danas. Niti jedna osoba u web poslovanju koju sam upoznao u svojoj karijeri nije imala takvo...  više

Prikazujem rezultate 1 do 5 od ukupno 15 do
<< < 1-5 6-10 11-15 > >>